Het nieuws kwam kort na de ledenvergadering: PNO indexeert de pensioenen met 13,58 procent. Mooi nieuws natuurlijk, maar we zijn ook benieuwd hoe dat percentage tot stand is gekomen. We hebben PNO gevraagd om dat uit te leggen. Intussen is ook duidelijk dat elke gepensioneerde een brief ontvangt van PNO om het nieuws persoonlijk te melden.

PNO zei ons dat deelnemers ook altijd mogen bellen, als zij verdere toelichting willen. PNO heeft inmiddels uitgebreide informatie op zijn website gezet. Hierbij enkele verwijzingen:

Compromis

Wie goed leest hoe die 13,58% tot stand is gekomen, krijgt een aardig inkijkje in de besluitvorming van het bestuur van PNO Media. Het PNO-bestuur had volgens eigen zeggen maximaal kunnen indexeren met 17,16% – de inflatie van september 2021 tot september 2022. De verruimde regels om vanaf 105% dekkingsgraad te mogen indexeren lieten dat makkelijk toe, want de actuele dekkingsgraad was op het moment van beslissen 130,6%. Maar er waren kennelijk krachten in het bestuur die 10% wel genoeg vonden.  Vervolgens is er naar verluidt lang gediscussieerd en onderhandeld. En wat doe je als berekeningen niet meer helpen? Dan eindigt het in een compromis: die 13,58% is precies het midden tussen 10% en 17,16%

Afijn, hoe de indexatie ook tot stand gekomen is, die 13,58% behoort wel tot de hoogste indexaties die Nederlandse pensioenfondsen op 1 januari geven. Verreweg de meeste fondsen zitten er (fors) onder. Dus het blijft een mooi resultaat van ons pensioenfonds.

Hierbij een vergelijking.