De energieprijzen voor consumenten dalen, maar de tarieven bij verschillende aanbieders lopen sterk uiteen. De Autoriteit Consumenten en Markt stelt een onderzoek in naar de tarieven van de drie grootste energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfall.

Dat schrijft de ACM naar aanleiding van de eerste Monitor Consumentenmarkt Energie, die de toezichthouder vanaf nu maandelijks publiceert. De ACM zet daarin voor verschillende typen huishoudens op een rijtje welke tarieven zij per 1 februari bij verschillende energiebedrijven konden krijgen. Die tarieven verschillen dus flink, maar om daar overzicht van te krijgen valt niet mee. ‘Leveranciers moeten transparanter zijn over hun tarieven en zorgen dat hun aanbod goed te vinden is’, zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

De ACM heeft het toezicht op de tarieven verscherpt vanwege de politieke vrees dat bedrijven dit jaar misbruik zullen maken van het prijsplafond voor energie. Door dat plafond hebben veel consumenten nog maar amper een prikkel om over te stappen. Alleen klanten die veel energie gebruiken, merken immers iets van die tarieven. Klanten wiens verbruik geheel onder het prijsplafond valt, krijgen vooralsnog bij bijna alle aanbieders hetzelfde tarief. Energiebedrijven zouden door het ontbreken van die prikkel weleens ‘overwinsten’ kunnen gaan maken dankzij het prijsplafond, was de vrees van sommige economen en politici.

Bekijk hier de Monitor Consumentenmarkt Energie…

Bron: De Volkskrant 1 februari 2023