Tijdens de ALV kreeg fondsdirecteur Claus een vraag over het nabestaandenpensioen in het nieuwe stelsel. Daarover kwamen tijdens het webinair voor PNO Media gepensioneerden ook de nodige vragen over het nabestaandenpensioen en die hebben we allemaal kunnen beantwoorden.

Gepensioneerden zonder partner:
Het opgebouwd ouderdomspensioen wordt omgezet naar een variabel pensioen, jaarlijks bereken je wat de verhoging of verlaging is. Op basis hiervan bereken je het persoonlijk pensioenvermogen.

Gepensioneerden met partner:
Het opgebouwd pensioen en het opgebouwd partnerpensioen worden allebei overgezet naar een variabel pensioen. Doordat beiden tot het collectief behoren beweegt het partnerpensioen, procentueel gezien, op dezelfde manier als het OP.
Op basis van beide pensioenen bereken je jaarlijks het persoonlijk pensioenvermogen. Dat wordt dus verdeeld over pensioen en partnerpensioen, in de verhouding die gold op het transitiemoment.

“De exacte rekenregels zijn nog niet bekend, daar zijn we over in gesprek met de pensioenfederatie en SZW. Zodra er meer bekend is zullen we communiceren via onze nieuwsbrieven en website,” aldus José Claus.