Op vrijdag 22 maart 2024 werd in samenwerking met Beeld en Geluid door de Kennisgroep van VGOmedia een rondleiding verzorgd in de depots van dit instituut. Deelnemers waren een twintigtal voormalige operationele medewerkers en programmamakers. Het doel was om de kennis van deze deelnemers te koppelen aan de daar staande apparatuur en de daarbij behorende verhalen over het gebruik en de toepassing daarvan.

En daaraan heeft het voldaan. Het was een herkenning van camera’s, spots, studiohengels, autocue apparatuur, ampexmachines, montagetafels, zoomlenzen en wat al niet meer. Spullen, die men soms in tientallen jaren niet meer had gezien. En toen kwamen de verhalen ook los. Hoe men de Fernseh zwart-wit camera’s met de verschillende lenzen destijds gebruikte; de zoomobjectieven, die bij de kaping in Drenthe waren ingezet en welke effecten dat gaf. De Eidophor projector, die ooit in studio Bellevue werd gebruikt; een lichtorgel uit de begintijd van televisie. Men raakte er niet over uitgepraat.

Voor de Kennisgroep en B&G was dit een soort van verkenning om te onderzoeken op welke wijze men deze kennis en verhalen het beste zou kunnen archiveren, zodat men bijvoorbeeld bij een bepaald type camera ook een verhaal heeft. Na een evaluatie zal worden verdergegaan met het organiseren van rondleidingen voor meerdere groepen oud-medewerkers van de omroepen, producenten en facilitaire bedrijven.

Voor alle deelnemers was dit een leuke ontdekkingsreis naar een soms ver, maar herkenbaar, verleden in de spelonken van Beeld en Geluid!

Klik op een foto voor een vergroting. Gebruik het scrollwiel van de muis of pijltjes om te navigeren. Sluit af door naast de vergrote foto te klikken of druk op escape.