Natuurlijk had iedereen het over de beroemde traan van Maxima, over de barre Elfstedentocht van 1963 en de talloze sinterklaasintochten en andere evenementen die in het Nederlandse collectieve geheugen zijn geprent. Terecht. Regisseur Rudolf Spoor heeft met zijn toewijding en vakmanschap televisiegeschiedenis geschreven. Op 23 mei overleed hij op 85-jarige leeftijd. Wie met hem heeft gewerkt herinnert zich waarschijnlijk vooral de respectvolle collega. Achter de schermen was Rudolf een bron van inspiratie, die het aandeel van ook de laagste in rang van de ploeg op het netvlies had. Hij toonde net zoveel respect voor de kabelsjouwer als voor de beeldtechnicus die amper een cue nodig had.

Spoor werkte 45 jaar voor de NOS. Hij begon als dollyduwer, een hulpje dat de kar waarop een camera was gemonteerd verplaatste. Het duurde niet lang of hij werd cameraman, wat ongetwijfeld zijn scherpe oog voor goed beeld heeft versterkt. En zijn achting voor vakmanschap. In een interview ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek vorig jaar met VGOmedia magazine zei hij daarover: “In mijn opvoeding heb ik geleerd respect te hebben voor anderen. Het is niet om een brave man uit te hangen, maar ik heb in de regiekamer nooit gevloekt. Natuurlijk gaat er wel iets fout, maar niets is erger dan afgebrand te worden terwijl iedereen het op de koptelefoon hoort.” De diplomatieke aansturing van vaak vele tientallen technici, droeg bij aan wat Spoor ‘een fantastische sfeer’ noemt in en om de uitzendingen. “Doordat ik zelf cameraman ben geweest wist ik hoe fijn het is dat jouw bijdrage belangrijk wordt gevonden. En weet je, dat werkt.”

Voor zijn prestaties als tv-regisseur ontving Spoor tweemaal een koninklijke onderscheiding. In 1993 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2002 kreeg hij het Erekruis in de Huisorde van Oranje. Zelf omschreef Spoor zijn loopbaan als “een spoorboekje waar hij alle stations heeft mogen aandoen”. Tegen VGOmedia Magazine zei hij: “Het is toch niet te geloven wat ik allemaal heb meegemaakt”.

Lees hier het hele interview naar aanleiding van het verschijnen van Van maan tot traan, mei vorig jaar.