Herkomst achterhaald

Het raadsel van de schilderijen lijkt opgelost. Aether-redactielid Arno Weltens heeft ze herkend. Ze zijn niet voor het Omroepmuseum gemaakt en ook nooit in een tentoonstelling gebruikt. Ze hingen in de Marconizaal in het NOS hoofdgebouw. Zoals dat gaat worden die ruimtes om de zoveel tijd opnieuw ingericht en toen zijn ze blijkbaar door de toenmalige directiesecretais Albert de Rouw aan het omroepmuseum geschonken. Ze zijn dus ook nooit in een televisieprogramma gebruikt.

Oorspronkelijk bericht

Het instituut voor Beeld en Geluid is op zoek naar kennis over drie raadselachtige schilderijen die in een van de depots zijn opgeslagen.

Het gaat om portretten van Herz, Edison en Jan Corver. B&G medewerker Rob de Bie denkt dat ze bij elkaar horen, omdat ze in eenzelfde soort lijst zitten.

Dit is het schilderij van Edison. Rob is op zoek naar mensen die weten waarom ze zijn gemaakt, voor welk televisieprogramma, en wanneer dat is uitgezonden. Hij heeft zelf ook van alles boven water gehaald.

1

2

Het schilderij met het portret van Jan Corver is gesigneerd met J. Nagel, volgens mij een knipoog naar de middeleeuwse schilder J. Naghel. Aan de zijkant van het doek is in de verf de naam van Ger Nooy gekrast.

3

De schilderijen zijn door het NOB de heer de Rouw geschonken aan het Omroepmuseum. COL 0274.0067 (ac3683). Ger Nooy staat op een foto waarop medewerkers van de Decorafdeling poseren.

4

Gerrit Jan Reinier Nooy (1920-1988) was er werkzaam van 1955? tot en met 1969. Daarnaast was hij aquarellist, schilder en (pen)tekenaar, lid van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars in Hilversum. Zijn opleiding volgde hij aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

In een youtube filmpje wordt Ger de meest kunstzinnige medewerker genoemd. YouTube: Decors en decorbouw bij de televisie 1960 (Ger is werkend aan een decor te zien op 5:42).

Citaat Vorm van Vermaak.

In de NTS-jubileumfilm volgt men de aanloop naar de opnames van de De waternimf van Kees van Iersel voor de VARA. Naast decorontwerper Jan van der Does zijn in beeld: rekwisiteur Jan Jonker als een van de aanwezigen bij de tweede ontwerpbespreking; Arnold Kroon op de afdeling machinale houtbewerking (ongeveer een jaar later is hij ontwerpassistent bij Decorontwerp); decorateurs, zoals Ger Nooy die met één hand in zijn zak een achterdoek schildert en Jan Verschoor die een boegbeeldje boetseert.

Waar we een antwoord op zoeken:

  • Met welke reden zijn de drie schilderijen (Herz, Edison en Jan Corver) gemaakt en door wie (Mogelijk ook Jan Blaak en/of Coen of Koen Nagel)?
  • Voor welk (TV) programma of tentoonstelling?
  • Wanneer was de uitzending waarin / tentoonstelling waar de schilderijen te bewonderen waren?